0

Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir? Nasıl Başa Çıkılır?

Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir? Nasıl Başa Çıkılır?

Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir? Nasıl Başa Çıkılır?
  • 27 Mart 2023, Pazartesi
  • 601
Saç dökülmesinin nedenleri oldukça uzun bir listeye sahip olmasının yanı sıra herkes için değişen nedenlere sahiptir. Hem kadın hem de erkeklerin çeşitli dönemlerde yaşadıkları bir problem olan saç dökülmesi dönemsel olabileceği gibi, çeşitli hastalıklar ya da kalıtsal problemler sebebiyle de kaynaklanıyor olabilir. Bu doğrultuda dönemsel saç dökülmesi probleminin önüne geçmek için kozmetik çeşitli önlemler alabileceğinizi dile getirmek mümkündür. 

Ancak saç dökülmesi problemini yaşıyor olmanızın sebebi bir hastalık ya da kalıtsal bir problemden kaynaklı şekilde gerçekleşiyorsa bu durumda mutlaka uzman bir doktordan yardım almanız gerekmektedir. Dolayısıyla saç dökülmesi nedenleri birçok farklı sebep dolayısıyla gerçekleşiyor olabileceği gibi, ne şekilde önlem alınacağı da hangi sebep dolayısıyla gerçekleştiğine göre değişkenlik göstermektedir.

Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Hayatının farklı dönemlerinde birçok farklı insan saç dökülmesi problemiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu doğrultuda saç dökülmesi problemiyle karşı karşıya kalmış olmanın sebebinin oldukça geniş bir listeye sahip olduğunu dile getirmek yanlış olmayacaktır.

Hamilelik ve Doğum Sonrası
Hamilelik ve doğum sonrasında meydana gelen hormonsal değişiklikler vücutta birçok farklılığa yol açmaktadır. Dolayısıyla hamilelik ve doğum sonrası süreçte pek çok anne adayı saçlarının döküldüğünü gözlemler. Hormonların dengesizliği sebebiyle meydana gelen saç dökülmesi problemi hamilelik ve sonrası süreç için tamamen normaldir. Eğer bu gibi bir süreçte saç dökülmesi yaşıyorsanız endişelenmenize gerek yoktur. 

Hamilelik ve sonrası süreçte meydana gelen saç dökülmesi probleminin önüne geçmek için tercih edeceğiniz ürün adına mutlaka doktorunuzdan onay almanız gerekir. Doktorunuz tarafından onaylanan ve tavsiye edilen ürünler sayesinde hormonal denge bozukluğu sebebiyle meydana gelen saç dökülmesinin önüne geçebilirsiniz. Bunun yanı sıra bu süreçte herhangi bir ek ürün kullanmasanız dahi hormonlarınızı normale girmesiyle birlikte saç dökülme probleminin de ortadan kalkacağı bilinmektedir.

Vitamin Eksikliği
Saçların dökülme nedenleri arasında en önemli etkenlerden biri diğeri ise vitamin eksikliğidir. Vücuttaki birçok vitamin saçların daha sağlıklı ve dolgun gözükmesine sebep olurken eksiklikleri durumunda saç dökülmesi sorunu ile karşı karşıya kalmak mümkündür. Diyet ya da yetersiz beslenme vitamin eksikliği yaşamaya yol açabileceği gibi aldığınız kozmetik önlemlere rağmen geçmeyen bir saç dökülmesi problemi ile karşılaşıyorsanız kan tahlilleri yaptırarak vücudunuzda hangi vitaminin eksi kliğinin yaşandığını tespit edebilirsiniz. Eğer bir vitamin eksikliği sebebiyle saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız vitamini ek olarak takviye alabilir böylelikle saç dökülmesi problemini ortadan kaldırabilirsiniz.

Sağlık Koşulları
Saç dökülmesi genellikle dönemsel olarak gerçekleşebilen ve pek çok kişi tarafından ciddiye alınmayan bir problemdir. Ancak bazı durumlarda saç dökülmesi daha ciddi bir sağlık sorununun öncüsü olabilir. Aldığınız önlemlere rağmen geçmeyen bir saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız bu durumda mutlaka uzman bir doktordan yardım almalı ve gerekli tahlilleri yaptırarak hangi sebep dolayısıyla böyle bir problem yaşadığınızı tespit etmelisiniz. Eğer bir sağlık sorunu sebebiyle saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız, hastalık için gerekli tedavi başlamadan saç dökülmesinin durması mümkün olmayacaktır.

Yetersiz Saç Bakımı
Herkesin kendine ait bir saç bakım rutini bulunmaktadır. Bu rutinler saçların daha sağlıklı gözükmesini sağlar ve dolgun bir görüntü elde edilmesine yardımcı olur. Ancak saç bakım rutininizde saçlarınız için uygun olmayan bir ürün bulunuyorsa bu durum saçlarınıza dökülmeye yol açabilir. Tercih ettiğiniz saç bakım ürünlerinin mutlaka saç yapınız için uygun olduğundan emin olmanız gerekir. Aksi halde saç dökülmesi gibi birçok farklı problemle karşı karşıya kalmak söz konusu olabileceği gibi, saçlarınız daha sağlıklı değil yıpranmış ve kötü bir görüntüye sahip olacaktır.

Genetik
Saç dökülmesine yol açan en önemli etkenlerin arasında genetik faktörler bulunmaktadır. Ailede meydana gelen kronik saç dökülmesi problemi genetik olarak sizlere aktarıldığı takdirde saç dökülmesi sorununu hayatınızın bir çok döneminde yaşayabilirsiniz. Genetik sebepler dolayısıyla meydana gelen saç dökülmesi problemi için estetik uygulamaları tercih edebilir, hayat boyu kalıcı saç ekim uygulamalarından yana tercih yaparak bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz.

Yüksek Düzeyde Stres
Vücutta meydana gelen birçok problemin öncüsü olan stres saç dökülmesine de yol açabilir. Her insan hayatına farklı dönemlerinde çeşitli sebepler dolayısıyla stres faktörü ile karşı karşıya kalmakta bu durum saç dökülmesi gibi pek çok farklı soruna yol açmaktadır. Dolayısıyla saç dökülmesi nedenleri nelerdir sorusuna verilebilecek yanıtların arasında yüksek düzeyde stres bulunmaktadır. 

Saç Dökülmesi Başka Hastalıkların Belirtisi Olabilir mi?

Hem kadın hem de erkekler tarafından yaşanan bir problem olan saç dökülmesi birçok farklı sebep dolayısıyla gerçekleşiyor olabilir. Bu noktada dönemsel olarak gerçekleşen ve pek çok kişinin önemsemediği bir problem olarak ele alınan saç dökülmesinin uzun süre boyunca devam ettiği ve yoğunlaştığı takdirde başka hastalıkların habercisi olabileceğine dair bilgi vermek yanlış olmayacaktır.

Saç dökülmesi başka hastalıkların belirtisi olabilir mi sorusuna olumlu yanıt vermek mümkündür. Tiroid bezlerinde meydana gelen hastalıklar, böbrek üstü rahatsızlıkları, romatizma, insülin direnci, kalp rahatsızlıkları, diyabet, anemi ve hormonal rahatsızlıklar saç dökülmesine yol açabilir. 

Dönemsel şekilde meydana gelen saç dökülmesi genellikle kozmetik önlemler alındığı takdirde kısa süre içerisinde ortadan kalkmaktadır. Ancak saç dökülmesinin geçmemesinin yanı sıra saçlarda güçsüzlük eşme ve seyrelme gözleniyor oysa bu durum saç dökülmesinin başka bir hastalığın belirtisi olabileceğini gösterir. Böyle bir durumda mutlaka uzman bir doktordan yardım almalı ve gerekli saç analizleri de dahil olmak üzere tahlilleri yaptırarak problemin hangi sebep dolayısıyla meydana geldiğini tespit ettirmeniz gerekmektedir. Eğer saç dökülmesi bir hastalık sebebiyle kaynaklanıyorsa hastalığa önlem alınmadan saç dökülmesinin ortadan kalkması mümkün olmayacaktır.

Saç Dökülmesi Çeşitleri

Kadın Tipi Saç Dökülmesi
Kadın tipi saç dökülmesi genellikle ergenlik sonrasında ortaya çıkan ve genetik yatkınlık ile ilişkili olarak ilerleyen bir problemdir. Başka hastalıklar tarafından tetiklenen bilen kadın tipi saç dökülmesi oldukça şiddetli bir hal alabilir.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi
Erkek tipi saç dökülmesi genetik faktörlere bağlı olarak gerçekleşse de beslenme alışkanlıkları, stres, vitamin eksiklikleri, hormonal bozukluklar, deri problemleri ve ilaç kullanımı gibi sebepler dolayısıyla tetiklenebilir.

Bölgesel, Geçici Saç Dökülmesi
Bölgesel ve geçici saç dökülmesi saçın yalnızca tek bir bölgesinde meydana gelen ve genellikle tek bir sebep dolayısıyla gerçekleşen saç dökülmesi problemidir. Yoğun stres altında kalmak ya da yetersiz beslenmek gibi sebepler bölgesel ve geçici saç dökülmesine sebebiyet verebilir.

Mevsim Değişikliği Zamanı Saç Dökülmesi
Mevsim değişikliğe zamanında meydana gelen saç dökülmesi hem kadın hem de erkekler tarafından en yaygın olarak karşılaşılan saç dökülmesi çeşididir. Bu problem genellikle mevsim değişikliği sebebiyle saçların nemsiz kalması dolayısıyla gerçekleşir. Mevsim değişikliği ortadan kalktığı zaman genellikle saç dökülmesi de ortadan kalkar.

Genetik Saç Dökülmesi
Genetik saç dökülmesi hem kadın hem erkeklerde görülüyor olsa da erkeklerde daha yoğun bir şekilde görülmektedir. Genellikle ergenlikte başlayan genetik saç dökülmesi, erkeklik hormonunun bir türünün yüksek olması sebebiyle gerçekleşir.

Saçkıran Saç Dökülmesi
Saçkıran saç dökülmesi çeşidi yalnızca saçların değil vücuttaki kılların bir kısmının da dökülmesi durumu olarak bilinmektedir. Saç dökülmesi çeşitleri arasında bulunan saçkıran, saçların dökülmesine sebep olan otoimmün bir hastalıktır. İnsanları doğrudan hasta etmeyen ve bulaşıcı olmayan bu hastalık çeşitli tedaviler ile ortadan kaldırılabilir. 
 

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Saçların birçok farklı sebep dolayısıyla dökülme problemiyle karşı karşıya kaldığını ve dökülmenin de kendine ait farklı çeşitleri olduğunu dile getirmek mümkündür. Saçların farklı sebepler dolayısıyla dökülme problemi yaşamaları tedavi yöntemlerininde birbirinden farklı olmasını sağlar.

Vitaminler
Vücutta meydana gelen vitamin eksikliği saç dökülmesine yol açabilir. B9 ve B7 gibi vitaminleri harici olarak almak saç dökülmesine iyi gelecek ve problemin kısa süre içerisinde ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

Bir Dermatoloji Uzmanından Yardım Alın
Eğer aldığınız kozmetik önlemlere rağmen saç dökülme problemi geçmiyor ve artarak devam ediyorsa bu durumda mutlaka bir dermatoloji uzmanından yardım almanız önerilmektedir. Geçmeyen ve uzun süren saç dökülmesi problemi saç derisinde meydana gelen hastalıklar sebebiyle gerçekleşiyor olabilir. Bunun için hangi problem olduğunu tespit etmeli ve ardından gerekli tedavi yöntemlerini izlemelisiniz.

Saç Dökülmesine İyi Gelen Besinler
Besin tercihlerinizi saç dökülmesine iyi gelen besinlerden yana yaparak, saç dökülmesi problemini minimum seviyeye indirebilirsiniz. Koyu yeşil yapraklı sebzeler içeriğinde bulundurduğu yüksek folik asit oranı sebebiyle saçların daha sağlıklı ve dolgun bir görüntüye sahip olmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra kuşkonmaz, fasulye, yer fıstığı, taze meyveler ve tam tahıllar tercih ederek de saç dökülmesinin önüne geçebilirsiniz. 

Saç Dökülmesine İyi Gelen Yağlar
Saç dökülmesi problemini önlemek için badem yağı, lavanta yağı, Hindistan cevizi yağı ya da çam terebentin yağı gibi doğal yağlar ile saç diplerinize haftada bir gün masaj yapabilir, gözeneklerinin açılmasını sağlayabilirsiniz.

Kendiniz İçin Doğru Şampuanı Seçin
Saç dökülmesini önlemek için ürün tercihinizi mutlaka saç yapınız için uygun bir üründen yana yapmanız gerekmektedir. Groomed markası tarafından üretilen sülfatsız ve keratinli şampuanı tercih ederek saçlarınızda meydana gelen dökülme probleminin önüne geçebilirsiniz.

Doğal Ürünlerle Bakım Yapın
Saçlarınızın dökülmesini önlemek için doğal ürünlerle bakım yapmak oldukça mantıklı olacaktır. Zeytinyağı ya da argan yağı gibi doğal ürünleri tercih ederek saç köklerinizi besleyebilir, dökülmenin önüne geçebilirsiniz.

Beslenme Alışkanlıklarınızı ve Yaşam Tarzınızı Gözden Geçirin
Beslenme alışkanlıklarınız ve yaşam tarzınız saç sağlığınızı direkt olarak etkiler. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak saçlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayacak ve dökülme probleminin önüne geçmeniz konusunda size yardım edecektir.

Isıdan Uzak Durun
Saçlarınıza şekil vermek için yoğun ısı uyguluyorsanız bu durum zaman içerisinde saç dökülmesi problemi yaşamanıza yol açar. Bunun yanı sıra banyodan sonra saçlarınızı kurutmak için yüksek ısı veren kurutma makinelerini tercih etmeniz de önerilmemektedir. Dolayısıyla saç dökülmesine ne iyi gelir sorusuna birçok farklı yanıt vermek mümkündür.

Sağlıklı Saçlar İçin Yapılması Gerekenler

Yeme düzeniniz ve besin tercihleriniz saçlarınızın sağlığınızı etkiler. Bunun yanı sıra düzenli ve sağlıklı uyumak, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ve saçlarınız için uygun olan ürünleri kullanmak sağlıklı saçlar için yapılması gerekenler olarak bilinmektedir. Saç yapınız için uygun olan ürünlerden yana tercih yaparak saçlarınızın daha sağlıklı ve dolgun bir görüntüye sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra saçlarınızı her gün yıkamamak ve haftada en fazla 3 kere yıkamakta saçlarınızın daha sağlıklı bir görüntüye sahip olması için dikkat etmeniz gereken etkenler arasındadır. Saç bakım rutininizi saçınız için uygun olan ürünler ile oluşturarak ve tercihlerinizi doğal ürünlerden yana yaparak saçlarınızın daha sağlıklı gözükmesini sağlayabilirsiniz.
 
Ücretsiz Kargo

1000 TL ve üzeri siparişlerde kargo ücretsiz

Kolay İade

30 gün iade garantisi

Güvenli Ödeme

256-bit SSL Encrypted Ödeme

Müşteri Desteği

Tüm sorularınız için