0

El Kuruluğu Neden Olur? Önleme Ve Çözüm Yolları

El Kuruluğu Neden Olur? Önleme Ve Çözüm Yolları

El Kuruluğu Neden Olur? Önleme Ve Çözüm Yolları
  • 17 Şubat 2023, Cuma
  • 1753

El kuruluğu neden olur, önleme ve çözüm yolları özellikle kış aylarında hem kadın hem de erkekler tarafından en sık araştırılan konulardan biridir. Çeşitli sebepler dolayısıyla meydana gelen ellerde kuruluk problemi ellerin gergin, sert ve pürüzlü bir hisse sahip olmasına neden olmaktadır. Yaşam boyu dış faktörlerle en çok temas halinde bulunan eller güçlü bir cilt dokusuna sahip olsalar bile çeşitli etkenler dolayısıyla kuruluk gibi problemlerle karşı karşıya kalabilir.

 Bunun yanı sıra ellerin su ile en çok temas eden ve her hava koşulunda tamamen açıkta kalan bir bölge olması cilt problemlerine çok daha yatkın hale gelmesine neden olmaktadır. El kuruluğunun çözümü pek çok kişi tarafından en çok araştırılan konulardan biri olsa da çözüm için öncelikle el kuruluğunun hangi sebeple meydana geldiğini anlamak gerekir.
 

El Kuruluğu Neden Olur?

El kuruluğu neden olur sorusuna verilebilecek birçok farklı yanıt bulunmaktadır. Kış aylarında soğuk havanın cilt için kurutucu etkisi el kuruluğuna neden olan en önemli etkenlerden biri olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra gün içerisinde sık sık elleri yıkamak temizlik ve bakım uygulamaları gereği kimyasal maddeler ile temas etmelerine neden olmaktadır. Bu durumda da eller kolaylıkla kuruyabilir ve bu kuruluk da ciltte hassasiyete neden olabilir. 

Dolayısıyla soğuk ve rüzgar gibi hava şartları, ellerin çok sık yıkanması, nemli kalmaları ve ısı değişimine uğramaları ellerde kuruluğa, çatlamaya ve pullu bir görüntüye neden olmaktadır. Bunun yanı sıra Bazı cilt tiplerinin kuruluğa daha meyilli olduğunu dile getirmek de mümkündür.

Tüm kozmetik ve cilt bakım ürünlerini Groomed' te bulabilirsiniz.

El Kuruluğu Belirtileri

El kuruluğu belirtileri oldukça açık olması sebebiyle bu problem kısa süre içerisinde anlaşılmaktadır. Genellikle geçici bir durum olsa ve çeşitli yöntemlerle kısa süre içerisinde ortadan kalksa bile bu problemin üzerine düşmemek kuruluğun ilerlemesine sebep olabilir. Ellerinizde meydana gelen kuruluğunun belirtileri arasında;

- Banyo ve duştan sonra ciltte meydana gelen gerginlik,
- Ellerin kuru ve pütürlü bir görüntüye sahip olması,
- Kaşıntı ve ciltte meydana gelen soyulmalar,
- Ellerde çizgiler ve çatlaklar oluşması,
- El derisinde kanama ve kaşımaya bağlı olarak meydana gelen renk değişikliği bulunmaktadır. 

Yaşam kalitesini oldukça düşüren ve kişileri rahatsız eden bir problem olarak ele alınabilecek olan el kurulu pek çok kişide görülmektedir. Yaşam tarzında yapılan küçük değişiklikler ve krem ya da losyon kullanımı ile çözülebilecek olan bu problem kişinin çaba göstermesine rağmen geçmiyor ya da kurulukla birlikte artan bir kaşıntı bulunuyorsa bu durumda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna danışmaları gerekmektedir.

Cilt Kuruluğu Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Ciltte meydana gelen kuruluk beraberinde kaşıntı ve hassasiyeti de getiren bu sebeple yaşam kalitesini oldukça düşüren bir problemdir. Ciltte kuruma ile birlikte soyulma veya pul pul dökülme meydana gelebilir. Hem kadın hem de erkekler tarafından yaşanılan bir problem olan cilt kuruluğu üst deri tabakasının hasar görmesiyle meydana gelmektedir. Bu noktada cilt kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden olur sorusunu A ve D vitamininin eksiklikleri sebebiyle ciltte kuruluk meydana gelebileceği yanıtını vermek doğru olacaktır. A vitamini cildin nem dengesini korur ve dış etkenlerden zarar görmesini engeller. Ancak A vitamininin vücut tarafından üretilmiyor olması dışarıdan besin takviyesiyle alınmasına neden olmaktadır. Eğer yeterli miktarda A vitamini almıyorsanız cildinizde kuruluk ve hassasiyet meydana gelebilir. 

Bunun yanı sıra D vitamini eksikliği de ciltte kuruluğa neden olmaktadır. D vitamini cilt bariyerini güçlendiren ve cildin daha dayanıklı olmasını sağlayan etkilere sahiptir. Yeterli miktarda D vitamini almamak cilt kuruluğuna neden olmaktadır. 

El Kuruluğu Nasıl Geçer?

El kuruluğu nasıl geçer sorusuna verilebilecek pek çok farklı yanıt bulunmaktadır. Pek çok kişi yalnızca nemlendirici kullanarak el kuruluğunun üstesinden gelebileceğini düşünse de bazı durumlarda bu problemin ortadan kaldırmak için daha farklı yollar izlemek gerekebilir.

Nemlendirme: El kuruluğunu ortadan kaldırmak adına dikkat edilmesi gereken en önemli etken nemlendirmedir. Cilt tipiniz için uygun bir nemlendirici krem ya da losyon sayesinde ciltteki kuruluğun ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz. 
Gece bakımı: Gece bakımları da cilt kuruluğunu ortadan kaldıracak önemli yöntemlerden biridir. Gece ellerinize sürdüğünüz yoğun kremler gece boyu cildinize nüfuz edecek ve böylelikle kuruluk konusunda sizlere yardımcı olacaktır.
Kışın eldiven giymek: El kurumasının en büyük sebeplerinden biri kış aylarındaki soğuk ve rüzgarlı havadır. Kötü hava şartlarından en çok etkilenen eller kurur ve hassaslaşır. Bu problemi ortadan kaldırmak için soğuk havalarda eldiven giyebilirsiniz.
Kullandığın ilaçlar: Bazı durumlarda kullanılan ilaçlar ciltte kuruluğa neden olabilir. Özellikle cilt bariyerine etki eden ilaçlardır kuruluk ciddi bir yan etki olarak görülmektedir. Eğer el kuruluğunuz rahatsız edici bir seviyeye ulaştıysa kullandığınız ilaçları gözden geçirmek için bir doktora danışabilirsiniz.
Güneşten koruma: Ellerin kuruması ve pul pul bir görüntüye sahip olmasını engellemek için güneşten korumak gerekir. Yalnızca yaz aylarında değil 4 mevsim boyunca güneş koruması sağlamak ellerin kuruması gibi istenmeyen etkenler ile karşılaşmasını engelleyecektir.

El Kuruluğuna Alınabilecek Önlemler

El kuruluğuna alınabilecek önlemler oldukça uzun bir listeye sahip olsa da her yöntem, herkes için uygun değildir. Bunun yerine kendiniz için en uygun yöntemi bulmanız daha doğru olacaktır. El kuruması için önlem oluşturan kremler ve losyonlar bu konuda oldukça başarılı bir kullanıma sahiptir. Ancak aldığınız önlemlere rağmen ortadan kalkmayan el kuruluğu problemi için bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilmektedir.


 
Ücretsiz Kargo

1000 TL ve üzeri siparişlerde kargo ücretsiz

Kolay İade

30 gün iade garantisi

Güvenli Ödeme

256-bit SSL Encrypted Ödeme

Müşteri Desteği

Tüm sorularınız için